Placki z tuńczyka

…bo ja lubię gotować i eksperymentować

A dziś przyszedł czas na placki z tuńczyka w sosie jogurtowym.

Najpierw sos:

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • szczypta soli

Wszystko mieszamy i odstawiamy.

Placki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzonego i podzielonego na płatki),
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki grubej bułki tartej,
  • 1/2 cebuli (drobno posiekanej),
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • ok. 1 szklanki oleju do smażenia

W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz oleju, a bułki tartej dodajemy tylko pół szklanki. W głębokiej patelni rozgrzewamy mocno olej. Z masy formujemy placuszki, obtaczamy w reszcie bułki tartej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony i układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem jogurtowym. Z połowy porcji zrobiłam 5 placków. O takich…

placki z tuńczyka

 

Smakuje naprawdę dobrze i zawsze coś nowego. Afiyet olsun!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s